Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ευα Τσεχιλιδου: Tο διαζύγιο των γονιών είναι για κάθε παιδί τραυματική εμπειρία


Ευα Τσεχιλιδου


Tο διαζύγιο των γονιών είναι για κάθε παιδί τραυματική εμπειρία. H διάλυση της οικογένειας, αυτού του «πυρήνα» που προσέφερε -έστω και ανεπαρκώς- ασφάλεια και θαλπωρή, συνιστά μια καταστροφή του μικρόκοσμου του παιδιού που συνεπάγεται δυσάρεστες αλλαγές. Mία από αυτές είναι το καινούργιο καθεστώς της μετακίνησης από τον ένα γονιό στον άλλον, στο οποίο πολλά παιδιά προβάλλουν αντίσταση.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι μπαμπάδες της Κυριακής, κινηματογραφικό έργο


Το έργο αυτό θα πρέπει να το δουν όλοι μαζί με τις οικογένειές τους. Κάθε διαζευγμένος μπαμπάς θα δει τον εαυτό του, καθώς ο φόβος τον κυριεύει μήπως χάσει την επαφή με τα παιδιά του: Οι δυσκολίες του 'δικαιώματος επικοινωνίας'. 
NDLR de LPLM : UN FILM A VOIR ABSOLUMENT et si possible en famille avec ses  enfants. On peut y voir les émotions  et les difficultés  inhérentes au droit  de visite et d’hébergement (…) [sortie le 25 janvier 2012]    Tout père séparé se reconnaîtra dans la peur de perdre le lien  avec ses enfants et les difficultés à se reconstruire puis à pouvoir faire à  nouveau confiance à une femme après ces épreuves.  Mais c‘est surtout au niveau  de ce que vivent les enfants que le film est captivant . Le tout est servi avec  talent tant au niveau des jeux d’acteurs que du scénario ; la charge  émotionnelle forte que déclenche ce film  est finement contre balancée par une  touche « comédie » et un happy-end . Vous pourrez donc y amener avantageusement  vos enfants ( confrontés directement ou non par la question ) ; ils pourront  ainsi s’exprimer sur ce qu’ils vivent ou un de leurs amis .   source : LPLM.fr (Association Les Papas = les Mamans) -> http://www.lplm.fr/spip/spip.php?article4032 follow on twitter : @papaegalmaman  diffusion  : http://affairesfamiliales.wordpress.com follow on twitter : @EnfantsDroits ;  google+ : https://plus.google.com/u/0/110455796350153873414
Via www.lplm.fr
http://affairesfamiliales.wordpress.com/2012/01/22/les-papas-du-dimanche-film-prevu-en-salle-le-25-janvier-2012/

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κοπή Βασιλόπιτας, ΣΥΓΑΠΑ Δράμας


Πραγματοποιήθηκε χθες η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) στο περίπτερο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ονειρούπολης στη Δράμα. Στο συγκεκριμένο περίπτερο, μεταξύ των άλλων, ο ΣΥΓΑΠΑ παρουσίασε τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που προκύπτουν μετά από ένα διαζύγιο. Ο αριθμός των διαζυγίων στην Ελλάδα μειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια χάρη των προσπαθειών του Συλλόγου από οκταετίας.

Παρόλα αυτά το πολιτικό κατεστημένο, πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κινήματος, εξακολουθεί να αγνοεί την πραγματικότητα η οποία εμφανίζεται σε ένα εκατομμύριο παιδιών των διαζυγίων. Ο ΣΥΓΑΠΑ ζητά βελτίωση της νομοθεσίας του οικογενειακού δικαίου, (θεσμός της συνεπιμέλειας, του οικογενειακού δικαστή, διαμεσολαβητή, κοινωνικών υπηρεσιών και πραγματογνωμόνων, του γονικού συμβολαίου και της δίκαιης δίκης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη). Επίσης, προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα της οικογένειας, κάτι που σήμερα είναι απαραίτητο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για την ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών. Ζητά την απεμπλοκή των χρονοβόρων και "δραχμοβόρων" δικαστικών διαδικασιών από τα θέματα του διαζυγίου, ειδικά εν καιρώ οικονομικής κρίσης. 
Κεντρική Ιστοσελίδα:

http://antartisgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΩΝ: ΒΟΥΛΗ-ΣΥΓΑΠΑ-ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ' - ΣΥΝΟΔΟΣ ["
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)


Στην Αθήνα σήμερα, 16 Μαΐου 2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00', συνεδρίασε στην Αίθουσα 150 του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επιμέλεια ανηλίκων τέκνων και δικαιώματα των γονέων».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε  την κήρυξε την
έναρξη της συνεδριασης  εκανε  α' ανάγνωση  καταλογου   της Επιτροπής Παροντες ήταν οι Βουλευτές κκ: Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Ελευθερία Μπερνιδάκη - Αλντους, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Αργύριος Γιαννόπουλος, Ελεωνόρα (Νόρα) Κατσέλη και Αθανασία Μερεντίτη.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε την τιμή και την χαρά να εισηγηθεί η κυρία Έλενα Κουντουρά, στην Επιτροπή μας, ένα σημαντικό θέμα, που αφορά στην επιμέλεια ανηλίκων τέκνων και τα δικαιώματα των γονέων.
Κυρία Κουντουρά, έχετε το λόγο.
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε ένα, ιδιαίτερα σοβαρό, θέμα, που θεωρώ ότι αποτελεί πτυχή του πολυσύνθετου προβλήματος, γύρω από τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ζευγάρια, κάθε χρόνο, που μετά από το γάμο και τη γέννηση του παιδιού ή των παιδιών τους αποφασίζουν, για διαφόρους λόγους, να πάρουν διαζύγιο.
(Επαφή με το ΣΥΓΑΠΑ: goneas2009@gmail.com) www.sos-sygapa.eu

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ


Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς την μαγική επιρροή του πατέρα μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τι άνθρωπος θα ήμουνα εάν το  ανδρικό μου  πρότυπο δεν ήταν ο πατέρας μου .Δεν μπορώ να φανταστώ το μεγάλωμα μου χωρίς το κανάκεμα του πατέρα μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τα καλοκαίρια μου χωρίς τις πλάτες του πατέρα μου που με άντεχαν όλη τη μέρα για να κάνω βουτιές. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή χωρίς το σχόλιο του πατέρα μου.
Και την ίδια στιγμή ….

Δεν μπορώ να φανταστώ
 τις διαφορές των γονιών μου να μπαίνουν στην ζωή μου.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα μίση των γονιών μου να δηλητηριάζουν την ψυχή μου.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψεις πατέρα να με αγαπάς επειδή χώρισες την μαμά μου.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εγώ θα μεγαλώσω χωρίς εσένα πατέρα.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το δικό σας διαζύγιο θα το χρεωθώ εγώ.

Και φτάνω εδώ να πω ευχαριστώ μάνα που δεν άφησες τίποτε να με χωρίσει από τον πατέρα μου. Δεν άφησες τίποτε να φωλιάσει στην ψυχούλα μου και να με κάνει ανασφαλή, φοβισμένη, δειλή, μικρόψυχη, κομπλεξική  και τόσα άλλα …

Αλλά αυτό το έκανες εσύ μάνα, η δική μου μάνα.

Εσύ μάνα όμως , η άλλη, των άλλων παιδιών  πως μπορείς; Εσύ που μεγαλώνεις παιδιά και συνειδητά αποφασίζεις να τους στερήσεις τον πατέρα τους πως μπορείς; Εσύ που πάνω από το καλό των παιδιών σου βάζεις τα πάθη τα δικά σου πως αντέχεις; Εσύ μάνα που μεγάλωσες μέσα στην κοιλιά σου τα παιδιά σου πως αποφάσισες να τα ακρωτηριάσεις  στερώντας τους τον μισό τους δημιουργό; Τον πατέρα τους;  Εσύ μάνα που λες πως εγώ  είμαι η ζωή σου γιατί δε νοιώθεις αυτό που θέλω; Εσύ μάνα που όλο  λες ότι θυσίασες την ζωή σου για αυτό το παιδί  γιατί επέλεξες να χαλάσεις τη δική του ζωή στερώντας του τον πατέρα του;