Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Όχι στην Ανάρτηση Φωτογραφιών Ανηλίκων στο Facebook από Διαζευγμένους Γονείς, από τον Συνήγορο του Πολίτη

Φίλος μας και εν διαστάσει Πατέρας δυο ανηλίκων τέκνων, έστειλε Καταγγελία - Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με την ανάρτηση και δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών του από την πρώην σύζυγό του στο facebook.


Η απάντηση που έλαβε από τον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων τέκνων σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτή που τόσο καιρό φωνάζουμε μέσα από τα site μας:ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK !!

Απόσπασμα από την Απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη:


" .....στα καθήκοντα των γονέων περιλαμβάνεται και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των τέκνων τους, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92, αρ.16) 'Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων  προσβολών της τιμής και της υπόληψής του' ".        

Να, ολόκληρη η απάντηση:
Σχολιασμός:
Στο εξωτερικό, πολλοί διαζευγμένοι προβάλουν φωτογραφίες των παιδιών τους για πολλούς λόγους τους οποίους αποδεχόμαστε: Συναισθηματικοί, συνέχιση επαφής αλλά και επειδή δεν θέλουν να πιστεύουν τα αποξενωμένα παιδιά οτι ο γονέας τους εγκατέλειψε ή τους ξέχασε. Συνεπώς, η παρέμβαση του Συνήγορου θα πρέπει να είναι καλά ζυγισμένη, πριν. 


Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ & ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙwww.sos-sygapa.eu Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη - τηλ. 2310524285 / 6942989785 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ Την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013, ώρα 9.00 θα παρουσιαστεί το έργο του ΣΥΓΑΠΑ καθώς και τα βιβλία ‘Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων’ και ‘Ιστορίες Διαζυγίων’, στο ξενοδοχείο Γαλήνη, στα Καμένα Βούρλα. Τα βιβλία ενδιαφέρουν νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρους, παιδαγωγούς, γονείς και ειδικούς. Ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, N. Μαρκάτος, γράφει:‘ Το βιβλίο παρουσιάζει τα πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν από τα διαζύγια, όπως τα προβλήματα των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, το φαινόμενο της αποξένωσης των παιδιών των χωρισμένων γονέων, την απαράδεκτη στη χώρα μας εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, που είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τον πατέρα και άλλα. Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και πρακτικά χρήσιμο, όπως θα φανεί από την παρακάτω σύντομη ανάλυση. Ο συγγραφεύς έχει αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας το θέμα του και αυτό γίνεται φανερό από τον θησαυρό των πληροφοριών που παραθέτει. Έχει επίσης ιδρύσει το κίνημα των πατεράδων ΣΥΓΑΠΑ στη χώρα μας από το 2004 με ποικίλες εκδηλώσεις. Το βιβλίο αυτό έρχεται λοιπόν σαν επιστέγασμα γνώσεων, εμπειρίας και αγώνων. Εύχομαι στο συγγραφέα καλή επιτυχία στις προσπάθειές του και δύναμη να τις συνεχίσει μια και προσφέρει πρακτικό έργο στις περίπου μισές οικογένειες της χώρας και σε όλα τα παιδιά που πάντα έχουν και θα έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς.’ Η γνωστή συγγραφέας, ψυχολόγος και φεμινίστρια, Λιάνα Καλλιέρου, γράφει:‘Το βιβλίο του Νίκου Σπιτάλα, καλύπτει ένα χώρο που ως τώρα κανείς δεν είχε αναλύσει τόσο διεισδυτικά και τόσο εμπεριστατωμένα. Το αξιοσημείωτο επίσης σε αυτό το βιβλίο, είναι η τεκμηρίωση των θεωριών με γλαφυρά παραδείγματα που δημιουργούν ολοζώντανες εικόνες.. Αυτό που εκτιμώ σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι όχι μόνο κινητοποιεί το μυαλό και την ψυχή, αλλά και βοηθάει τον αναγνώστη να παρατηρεί φαινόμενα και γεγονότα, τα οποία μέσα στη δίνη κάποιων ψυχικών συγκρούσεων της ζωής, δεν θα τα παρατηρούσε ποτέ.. Το κοινωνικό στερεότυπο θέλει τον άντρα «δυνατό». Γι αυτό οι άντρες δυσκολεύονται να κοινοποιήσουν τη δική τους κακοποίηση από τις γυναίκες τους.. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το ξέρει καλά αυτό ο Νίκος ο Σπιτάλας, γι αυτό και παραθέτει μια έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσιάζει ανατριχιαστικά στοιχεία για τα παιδιά που ζουν σε μονογαμική οικογένεια και χωρίς την παρουσία και την επιμέλεια και των δύο γονιών.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Μείωση γεννήσεων 6% σε ένα χρόνο

Αναβάλλεται... επ' αόριστον η δημιουργία οικογένειας, και κατά συνέπεια οι γεννήσεις παιδιών, για πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες, οι οποίοι βιώνουν την ανασφάλεια «στο πετσί τους» λόγω της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων...

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι πόρτες των δημόσιων θεραπευτηρίων «κλείνουν» για ολοένα και περισσότερους πολίτες που μένουν ανασφάλιστοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, ο πληθυσμός της χώρας μας συρρικνώνεται λόγω θανάτων! 

Αυτό αποδεικνύει έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) σχετικά με τον αριθμό των γεννήσεων το 2012, ο οποίος μειώθηκε κατά 6% συγκριτικά με το 2011, ποσοστό ασυνήθιστα υψηλό. Και ενώ μειώνονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι κατά το ίδιο έτος αυξήθηκαν κατά 5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2012 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 16.299 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο νούμερο αυτό δεν συνυπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού προς αναζήτηση δουλειάς. Ειδικότερα, το 2012 γεννήθηκαν 100.371 παιδιά (51.654 αγόρια και 48.717 κορίτσια), δηλαδή 5.877 λιγότερα σε σχέση με το περασμένο έτος (γεννήθηκαν συνολικά 106.248 παιδιά). 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μωρά που γεννήθηκαν τόσο από μητέρες με ελληνική υπηκοότητα όσο και από αλλοδαπές. Για τις Ελληνίδες οι γεννήσεις μειώθηκαν από 87.426 το 2011 σε 84.851 το 2012 (μείωση της τάξης του 2,95%). Ακόμα λιγότερες ήταν οι γεννήσεις από αλλοδαπές γυναίκες, που μειώθηκαν από 19.002 σε 15.520, με αρνητικό ποσοστό που ανέρχεται στο 18,32%.

«Οχι» και στον γάμο, όμως, λένε οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μειώθηκαν κατά 9,78%, από 55.099 το 2011 σε 49.170 το 2012. Οπως φαίνεται, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι περικοπές στους μισθούς αποτρέπουν τα ζευγάρια από το να κάνουν το «μεγάλο βήμα». 

Αλλά ακόμα και για όσους είναι ήδη παντρεμένοι, η ιδέα δεύτερου και πολύ περισσότερο τρίτου παιδιού έχει μάλλον αποκλειστεί. Για του λόγου το αληθές, το 2012 υπήρξε το έτος με τις λιγότερες γεννήσεις εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, με την υπογεννητικότητα να «χτυπάει κόκκινο».

Στον αντίποδα, αυξάνονται ολοένα και περισσότεροι οι θάνατοι. Πέρυσι έφυγαν από τη ζωή 116.670 άνθρωποι (60.137 άντρες και 56.533 γυναίκες) έναντι 111.099 το 2011 (57.999 άντρες και 53.100 γυναίκες). Το ποσοστό αύξησης των θανάτων ανέρχεται στο 5%, ενώ αναδεικνύεται και το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, η Ελλάδα θα μετατραπεί σταδιακά σε χώρα γερασμένων.

www.dimokratianews.gr