Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οριστική απόλυση της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απόλυση εργαζόμενης με AIDS

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Την απόλυση της εκπαιδευτικού που είχε πιάσει πριν από ενάμισι χρόνο τον γιο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να αντιγράφει αποφάσισε το ΚΥΣΔΕ.
Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
γνωμοδότησε για την απόφαση και επικύρωσε την απόλυση της καθηγήτριας του Κολεγίου Αθηνών η οποία είχε πιάσει τον γιο του πρωθυπουργού πριν από ενάμισι χρόνο.
Η εκπαιδευτικός, με 21 χρόνια υπηρεσίας, είχε βρεθεί υπό απόλυση από τον Ιούνιο του 2012 όταν και συνέλαβε τον γιο του πρωθυπουργού και είχε ασκήσει αγωγή κατά του κολεγίου ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η απόλυσή της.
Με την υπόθεση ασχολήθηκε και το ΚΥΣΔΕ, το οποίο αποφάσισε να μείνει η κατάσταση ως έχει, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους του Κολεγίου.
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΟΙΕΛΕ η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ΚΥΣΔΕ έκανε ένα πρώιμο δώρο στην πρωθυπουργική οικογένεια, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Κατόπιν άνωθεν εντολών (;) και με παράνομη σύνθεση (την οποία είχαν αλλοιώσει, αποβάλλοντας τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ) οι τρεις διορισμένοι από τον Υπουργό Παιδείας δημόσιοι «λειτουργοί» - μέλη του ΚΥΣΔΕ αποφάσισαν να «εκτελέσουν» την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα, απολύοντάς την με το πρόσχημα ότι «δεν είχαν αρκετά στοιχεία» για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών. Με λίγα λόγια το ΚΥΣΔΕ θεωρεί πως μια εκπαιδευτικός με 21 έτη υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, απολύθηκε «όλως τυχαίως» και επελέγη «συμπτωματικά» μέσα από εκατοντάδες συναδέλφους της προς απόλυση λίγες ημέρες αφού συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει!
Με την κυνικότητα επαγγελματιών τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ δεν χρειάστηκαν πολύ ώρα για να ξεμπερδέψουν με την αποστολή τους. Απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο το αίτημα της εκπαιδευτικού για αναβολή της διαδικασίας τη Δευτέρα, ώστε να παραστεί ο νομικός της εκπρόσωπος Γ. Κατρούγκαλος, όσο και τα αιτήματα εξαίρεσής τους που είχαν κατατεθεί και ανακοίνωσαν την κατάπτυστη απόφασή τους. Αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι ίδιοι, (ενώ είχαν αποφασίσει την αποβολή των «ενοχλητικών» της ΟΙΕΛΕ) για να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» έργο τους.
Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία και θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελεί κατ' ουσίαν υπογραφή συμβολαίου θανάτου για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και χαριστική πράξη για τους σχολάρχες. Με αυτόν τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης να απολύουν χωρίς έλεγχο όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προτείνονται από τον ιδιοκτήτη ενός σχολείου προς απόλυση.
Αποφάσισαν μόνοι τους ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν!!!!
Η απόφαση του εκτελεστικού αποσπάσματος του ΚΥΣΔΕ ήταν η χαριστική βολή, όχι μόνο σε μια γενναία εκπαιδευτικό που απολύθηκε, επειδή έπραξε το χρέος της, αλλά για ολόκληρη την εκπαίδευση. Θυσιάζει στο βωμό της αναλγησίας, της αλαζονείας και της αυταρχικότητας του πρωθυπουργού και του αδελφού του, Προέδρου του Κολλεγίου, μια εργαζόμενη, πετώντας την στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Αποδεικνύει ότι κάποιοι θεσμοί στη χώρα δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους νόμους, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού.
Η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αφήσει έτσι την υπόθεση. Θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ. Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί που λειτουργούν ακόμη σ' αυτό τον τόπο θα δώσουν την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική και οικονομική ισχύς τους επιτρέπουν να βιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τα δημόσια αγαθά». Ελληνικό Καφενείο   www.sos-sygapa.eu

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τι ψέματα σου λένε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους!

Όταν ο Πινόκιο έλεγε κάποια ψέματα μεγάλωνε η μύτη του και ο μπαμπάς του ο Τζεπέτο το καταλάβαινε… www.sos-sygapa.eu

Τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους μπαμπάδες και μαμάδες όμως; Πως καταλαβαίνουν αν τα παιδιά τους λένε ψέματα; Και τελικά λένε; Όλα τα παιδιά λένε ψέματα, ειδικά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνει ένα παιδί αποκτά συνείδηση και διαφοροποιούνται τα ψέματα που χρησιμοποιεί και φυσικά ο λόγος για τον οποίο τα χρησιμοποιεί. Κάνοντας μια προσπάθεια προσέγγισης ανά ηλικιακή ομάδα θα παρατηρούσαμε ότι:

● Από 0 έως 7 ετών

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μπερδεύουν την πραγματικότητα με τον φανταστικό τους κόσμο και δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι λένε ψέματα. Στη φάση αυτή δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό και αυτός είναι ο λόγος που συχνά μιλούν για πράγματα που δεν υπάρχουν ή δεν έχουν ζήσει ποτέ.

● Από 7 έως 12 ετών

Στη φάση αυτή τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας γίνονται ευδιάκριτα στα παιδιά, οπότε είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πότε λένε ψέματα και πότε λένε αλήθεια. Τα παιδιά βέβαια και σε αυτή την ηλικία λένε συχνά ψέματα ιδιαίτερα όταν θέλουν να αντιδράσουν απέναντι στα υπερβολικά «όχι» που πιθανόν λαμβάνουν στο σπίτι ή στο σχολείο. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να δώσει αφορμή στους γονείς να αναζητήσουν το πρόβλημα που μπορεί να κρύβεται πίσω από τα επαναλαμβανόμενα ψέματα. Στη συγκεκριμένη φάση είναι σημαντικό τα ψέματα των παιδιών να αντιμετωπίζονται με επιείκεια και όχι με υπερβολικές τιμωρίες.

● Από 12 ετών και άνω

Στην εφηβεία τα παιδιά λένε ψέματα έχοντας απόλυτη συνείδηση και κίνητρο. Στην ηλικία αυτή τα ψέματα συνήθως σχετίζονται με την ανάγκη των εφήβων να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποστασιοποιηθούν από την εποπτεία των γονέων τους.

Είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθούν να κατανοούν τι οδηγεί ένα παιδί να πει ένα ψέμα. Καλό είναι να διερευνούν τα κίνητρα τους και να βοηθούν το ίδιο το παιδί να καταλάβει τους λόγους που καταφεύγει στο ψέμα. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις τιμωρίες και να προσπαθούν με υπομονή και επιμονή να μεταδίδουν στα παιδιά την αξία της αλήθειας. Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν επιτρέπεται και οι ίδιοι να λένε ψέματα καθώς αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τα ίδια τους τα παιδιά.
boro.gr   Αυτά να μάθουν οι δικαστές και εισαγγελείς όταν 'ακούν' τα παιδιά στο διαζύγιο. Πολλά που λένε σε μικρή ηλικία είναι φανταστικά που άκουσαν από τη μαμά και στη μεγάλη ηλικία δεν λένε την αλήθεια ενσυνείδητα για να μη δυσαρεστήσουν τη μαμά.  www.sos-sygapa.eu 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Να ποιους προβάλλουν τα ΜΜΕ και όχι τους αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ikg8QqsNMkQ#t=362
ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ:

Είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, είμαι άνδρας-πατέρας-διαζευγμένος και δεν έχω κανένα νόσημα

'ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ', ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
http://www.kathimerini.gr/712697/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/to-meso-einai-to-mhnyma
Το ένα συμβαίνει τώρα. Το άλλο είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν -αρκετά- και τώρα γίνεται ταινία. Το πρώτο είναι η διάθεση των διαζευγμένων πατεράδων να ιδρύσουν κόμμα και να διεκδικήσουν την ψήφο του κοινού στις επόμενες ευρωεκλογές, θέλοντας έτσι να κάνουν γνωστά τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Το δεύτερο είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που από χθες η ιστορία του προβάλλεται στις μεγάλες οθόνες των αθηναϊκών κινηματογράφων: του ομοφυλόφιλου και ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ, που το 1977 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Σαν Φρανσίσκο έχοντας δηλώσει ανοικτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν διόλου αυτονόητο.
Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των δύο αυτών μακρινών και διαφορετικών περιπτώσεων; Οτι και οι μεν και ο δε επέλεξαν τον δρόμο της πολιτικής για να δημοσιοποιήσουν και να υπερασπιστούν κοινωνικά, κατά κύριο λόγο, δικαιώματα. «Ο ρόλος της εξουσίας είναι να δίνει χώρο στην ελπίδα» έλεγε ο Χάρβεϊ Μιλκ. «Αποφασίσαμε να «κατέβουμε» συλλογικά, ιδρύοντας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κόμμα, με στόχο να παλέψουμε για τα αιτήματά μας μέσα από την Ευρωβουλή. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι ακουστούμε και στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια κ. Νίκος Σπιτάλας («Κ», 15/1/09). Που πάει να πει ότι εκεί όπου όλα έχουν τελειώσει, η συνεννόηση, η καλή θέληση, η διαλλακτικότητα, η σύμπνοια, η συναίνεση, η κατανόηση, το μόνο που μένει είναι η εξουσία. Η οποία συνήθως συνοδεύεται από δημόσιες θέσεις. Που, υπό κανονικές συνθήκες, σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων έχουν εκτιμήσει και γι' αυτό τιμήσει τη συμπεριφορά όσων κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο, μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας. Από την Ευρωβουλή μέχρι ένα δημοτικό συμβούλιο.
Μπορώ να υποθέσω τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο αληθινός Χάρβεϊ Μιλκ, όντας διαφορετικός σε μια εποχή που καθόλου δεν συγχωρούσε τις διαφορετικότητες. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα των διαζευγμένων πατεράδων που ζουν σήμερα δίπλα μας, ανάμεσά μας. Εχω δει τη σιωπηλή απελπισία τους, την αφόρητη πίκρα τους, την τεράστια αίσθηση αδυναμίας, που ακυρώνει το πατρικό πρότυπο. Ο Χάρβεϊ Μιλκ διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών του στο Σαν Φρανσίσκο για να αισθανθεί ασφαλής και αποδεκτός. Δεν τα κατάφερε. Δολοφονήθηκε από έναν ακραία μισαλλόδοξο. Οι διαζευγμένοι πατεράδες δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών για να γνωστοποιήσουν τα αδιέξοδά τους.
Αυτή είναι η λύση όμως; Κάθε κοινωνική ομάδα που έχει ένα ζήτημα να επιλύσει ή να διεκδικήσει να φτιάχνει ένα κόμμα; Σαν μια ακόμα αίσθηση αδυναμίας μου μοιάζει αυτό. Σαν δηλαδή να έχουμε παραιτηθεί από την ελπίδα ότι οι φορείς (δηλαδή τα κόμματα, οι οργανισμοί), οι θεσμοί (δηλαδή η πολιτεία, η Βουλή) έχουν τη δυνατότητα να κοιτάξουν, να ακούσουν, να αφουγκραστούν και να εκφράσουν όλο και περισσότερες ανάγκες μιας κοινωνίας. Και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Εχουν αιτήματα οι διαζευγμένοι πατεράδες και δεν φαίνεται να βαυκαλίζονται ότι οι ίδιοι θα τα επιλύσουν. Να ακουστούν θέλουν, γι' αυτό βουτάνε στα βαθιά της... πολιτικής. Υπογραμμίζοντας, μ' αυτήν την κίνηση, το τεράστιο έλλειμμα θεσμών και νομικών πλαισίων που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Ετσι, η πολιτική γίνεται το μέσον, αντί να ακούει το μήνυμα.

Κόμμα αδικημένων μπαμπάδων, espresso

http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/21632/%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD 
ΣΥΓΑΠΑ www.sos-sos-sygapa.eu

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Συνεπιμέλεια στη Ρουμανία

Το προϊσχύον δίκαιο : www.sos-sygapa.eu
Ο Κώδικας οικογενειακού δικαίου Family Code από το 1954 επέτρεπε μόνο τις ρυθμίσεις«αποκλειστικής επιμέλειας» μετά το διαζύγιο. Υπήρχε μία δήλωση που έλεγε ότι «το κράτος προστατεύει τη μητέρα και το παιδί» που μίλαγε από μόνη της. Παρά τις πολυάριθμες αιτήσεις που πολλοί πατέρες υπέβαλαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την πτώση του κομουνισμού, (από το 1990 έως το 2011) αυτό το άρθρο ποτέ δεν κρίθηκε ανεφάρμοστο. Τελικά ο Κώδικας οικογενειακού δικαίου αντικαταστάθηκε με τον Νέο Αστικό Κώδικα στις 01.10.2011 και έκτοτε επιτρέπεται η κοινή επιμέλεια και η κοινή φροντίδα του παιδιού. Ο νέος αστικός κώδικας έθεσε ένα τεκμήριο ότι η κοινή επιμέλεια επιβάλλεται από το αληθές συμφέρον του παιδιού αλλά επίσης επιτρέπει την εξίσου κοινή επιμέλεια (σ.τ.μτφ.  κοινή φροντίδα και ίσο χρόνο) εάν και οι δύο γονείς συμφωνούν. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία των γονέων ο δικαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εκδώσει μια απόφαση κοινής επιμέλειας.

Πριν την 01.10.2011  μόνο η αποκλειστική επιμέλεια ήταν δυνατή για τον δικαστή. Ο δικαστής ήταν υποχρεωμένος να διαλέξει ένα γονέα ο οποίος θα λάμβανε την επιμέλεια, σε 80 με 85 % των περιπτώσεων ήταν η μητέρα. Οι υπόλοιπες είναι υποθέσεις όπου η μητέρα δεν εμφανιζόταν στο δικαστήριο (λόγω μετανάστευσης, πολλές μητέρες είναι στο εξωτερικό και τα παιδιά παραμένουν για χρόνια με τον πατέρα) και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ναι, ο πατέρας θα πάρει το παιδί γιατί
- Είτε η μητέρα δικαζόταν ερήμην (γιατί ήταν μετανάστρια για χρόνια)
- Είτε το παιδί ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών και ο νόμος υποχρέωνε τον δικαστή ν’ ακούσει το παιδί και τα περισσότερα παιδιά που μένανε για χρόνια με τον πατέρα τους έλεγαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να μένουν με τον πατέρα
- Είτε στην πραγματικότητα το παιδί το μεγάλωναν οι παππούδες του πατέρα και αυτό ήταν σαφές στον δικαστή που αποφάσιζε να συνεχίσει αυτή τη ρύθμιση αναθέτοντας την πειμέλεια στον πατέρα.
Αν και οι δύο γονείς ήσαν διαθέσιμοι, στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τωβν υποθέσεων, 98 – 99 % των περιπτώσεων, η μητέρα έπαιρνε την επιμέλεια ακόμα και μητέρες με σωματικά προβλήματα, με κακοποίηση παιδιών (βία). Ο νόμος προσέφερε θεωρητικά ίσες ευκαιρίες να κερδίσουν την επιμέλεια αλλά στην πράξη, ένας πατέρας που ενδιαφερόταν πολύ για το παιδί δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει μπροστά στο «τεκμήριο υπέρ της μητέρας» που εφήρμοζε η νομολογία.

Η αρχή της μεταρρύθμισης : ο νόμος 272/2004 που ψηφίστηκε για να προετοιμάσει την είσοδο της χώρας στην ΕΕ :
Η προστασία της προσωπικής σχέσης του παιδιού και με τους δύο γονείς του εισήχθη για πρώτη φορά με τον νόμο  272/2004. Αυτός ο νόμος εισήγαγε την ιδέα ότι ο δικαστής πρέπει ν’ αποφασίσει σύμφωνα με το ύψιστο συμφέρον του τέκνου. Στην θεωρία αυτό έδινε ίσες ευκαρείες και στους δύο γονείς να πάρουν την επιμέλεια του παιδιού. Στην πράξη έγινε κατάχρηση από τους Δικαστές. Παρ΄όλ’ αυτά είχε παραμείνει η συνεισφορά του νόμου γιατί εισήγαγε την ιδέα ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει προσωπική σχέση με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

Νέοι Νόμοι :
1)  Ο νέος αστικός κώδικας που τέθηκε σε ισχύ την 01.10.2011 επιτρέπει και στους δύο γονείς να συμφωνήσουν στην εξίσου κοινή επιμέλεια (joint physical custody). Εάν και οι δύο γονείες συμφωνήσουν σε αυτό το σχήμα (π.χ. 2 εβδομάδες και 2 εβδομάδες) αυτό θα γίνει εν γένει δεκτό απ΄οτον δικαστή. Εάν οι γονείς δεν συμφωνήσουν υπάρχει ένα «μαχητό τεκμήριο υπέρ της κοινής επιμέλειας”. Ξανά η “κατοικία” (εκεί όπου το παιδί θα ζήσει) στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι αυτή της μητέρας. Οι δικαστές είναι πολύ διστακτικοί να δώσουν σαν κατοικία του παιδιού αυτή του πατέρα. Δεν θα διατάξουν ποτέ την εναλλασσόμενη κατοικία / εξίσου κοινή επιμέλεια. (προς το παρόν δεν το επιτρέπει ο νόμος)  χωρίς την συμφωνία και των δύο γονέων.

2) Ένας νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την 01.10.2013 (Law 257/30.09.213) – που άλλαξε μερικά θέματα σχετικά με το διαζύγιο (σαν επιτυχία των παρεμβάσεων του ARPCC στο Υπουργείο Εργασίας):
- Εισάγει στην νομοθεσία τον ορισμό του «ύψιστου συμφέροντος του παιδιού» – ο προισχύσας νόμος (272/2004 αναφερόταν στο ύψιστο συμφέρον του παιδιού αλλά δεν εξηγούσε πώς να εκτιμηθεί – και οι περισσότεροι δικαστές έκριναν ότι “είναι το ύψιστο συμφέρον του παιδιού να μείνει με την μητέρα ”. Ο νέος νόμος θέτει μερικούς σαφείς κανόνες.

- Ο νέος νόμος επίσης εμποδίζει τους γονείς από το να αποποιηθούν της επιμέλειας. Αυτό χρειάστηκε γιατί μεταξύ 01.10.2011 και 01.10.2013 είχαμε περίπου 50% των γονέων που πήγαιναν στο δικαστήριο του διαζυγίου και έλεγαν στον δικαστή (βαλμένοι από τους δικηγόρους ή από τον άλλο γονέα) ότι δεν συμφωνούν ν’ ασκούν κοινή επιμέλεια.  Αυτό τώρα απαγορεύεται από τον νόμο 257/30.09.213 (επιτυχία της οργάνωσης ARPCC). Αναμένουμε ότι περίπου 20.000 παιδιά δεν θα χάσουν πια την έννομη  σχέση τους (επιμέλεια) με τον πατέρα (οι πιο πολλοί που αποποιούντο της επιμέλειας ήσαν πατέρες).
- Έχει καθαρά κριτήρια για το πώς αποφασίζουμε ως προς την επιλογή της κατοικίας μεταξύ των δύο γονέων και δεν περιλαμβάνονται κριτήρια συνδεδεμένα με το «φύλο» του γονιού :
  • Η διάθεση του κάθε γονέα να περιλάβει τον άλλο γονέα στις αποφάσεις που είναι σχετικές με το παιδί (την λεγόμενη «αρχή της Καλιφόρνιας»)
  • Την διάθεση του γονιού να επιτρέψει τον άλλο γονέα να διατηρήσει την προσωπική στου σχέση με τον άλλο γονέα
  • Τις συνθήκες διαβίωσης (π.χ. ποιος γονιός έχει ιδιόκτητο σπίτι, πόσο κατάλληλο είναι το σπίτι)
  • Το ιστορικό βίας του γονέα σε βάρος του παιδιού
  • Την απόσταση μεταξύ των σπιτιών του κάθε γονέα και του σχολείου.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει τους δικαστές, με το πέρασμα του χρόνου, στο να μην χρησιμοποιούν το αόρατο κριτήριο «το παιδί πάει στην μητέρα». Όσο πεσιμιστικό και αν ακούγεται, η κατάσταση θ’ αλλάξει σύντομα και μεσοπρόθεσμα. Η  “προσκόλληση στην μητέρα» είναι πολύ βαθειά ριζωμένη στο μυαλό των δικαστών των διαζυγίων.

Διαμεσολάβηση και συμφωνητικά ανατροφής παιδιών :
Αφού από το 2013 όλοι οι άνθρωποι που προσφεύγουν στο Δικαστήριο οφείλουν πρώτα να προσφύγουν στην διαμεσολάβηση – αναμένεται ότι αυτό θα βοηθήσει κάποιους γονείς να μην ξεκινήσουν αντιδικίες και να συντάξουν μαζί με τους διαμεσολαβητές συμφωνίες ανατροφής του παιδιού. Δεν έχουμε αριθμούς του πόσα διαζύγια με παιδιά επιλύονται από τους διαμεσολαβητές.  Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά είναι περίπου 10-20%, όχι περισσότερα. Το ARPCC δημοσίευσε ένα «ελάχιστο επίπεδο συμφωνητικού ανατροφής παιδιών «, δείτε εδώ  here (editable) ή εδώ  here (a filled one) το οποίο πολλοί μεσολαβητές χρησιμοποιούν ως «κείμενο αναφοράς. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ήθελε να κάνει επίσημο τον όρο «συμφωνητικό ανατροφής παιδιών.». Ο όρος αυτός / η ιδέα αυτή χρησιμοποιείται από πολλούς γονείς, δικηγόρους, διαμεσολαβητές ακόμα και  δικαστές. Ο επίσημος όρος είναι «σύμβαση» ή «συμφωνία».

Ο χρόνος που περνάει το παιδί με τους δύο γονείς :
- Αν οι γονείς συμφωνούν για την εξίσου κοινή επιμέλεια, αυτό θα είναι μεταξύ 40-60% – πρακτικά αυτό είναι “μια βδομάδα με την μητέρα και μια βδομάδα με τον πατέρα ” ή “δύο βδομάδες με τον πατέρα και δύο βδομάδες με την μητέρα και κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων το παιδί συναντά τον άλλο γονιό 1-2 times/εβδομάδα+ περίπου “μισές τις διακοπές ”
- Εάν οι γονείς συμφωνούν για κοινή επιμέλεια (και υποστηριχθούν πολύ από διαμεσολαβητές ή εάν ο γονέας με τον οποίο το παιδί δεν διαμένει έχει καλούς δικηγόρους και αποδείξει ότι ασχολείται πολύ και πέσει σε ένα ανοιχτόμυαλο δικαστή, θα πάρει πιθανώς περισσότερο από “μια βδομάδα κάθε 14 μέρες ” … π.χ. θα πάρει επίσης 1-2 μέρες την εβδομάδα για να επισκευτεί το παιδί για λίγε ώρες και σπάνια με διανυκτέρευση + περίπου “τις μεισές διακοπές ”
- Αλλιώς ο πατέρας θα πάρει “μια βδομάδα κάθε 14 μέρες” + περίπου “μισές τις διακοπές” ή ακόμα λιγότερες διακοπές.



Shared custody in Romania today.


Old law:
The Family Code from 1954 allowed after divorce only “sole custody”  arrangements. It was a statement there which said “the state protects the mother and the child”  which tells you everything. Despite numerous claims many fathers made to the Constitutional Court after the communism ended (from 1990 till 2011) that article was never cancelled. Eventually the Family Code was replaced by the New Civil code in 01.10.2011 and since then also the joint custody (legal or physical) is allowed.  The new civil code made as a presumption that joint legal custody is in the best interest of the child but also allows joint physical custody (= shared custody) if both parents agree to such deal.  If they do not have an agreement the judge is obliged by law to grant a joint legal custody decision.

Before 01.10.2011 only sole custody was possible for the judge. The judge was obliged to select oneparent who will receive the ‘custody” – in 80-85% of the cases was the mother. The rest are cases where the mother was not appearing to the trial (due to emigration many women are abroad the kids remaining for years with the father – in such cases yes the father will get the kid cause because
- Either the mother did not show (being emigrated for many years)
- Either the child was more than 10 years old and the law oblige the judge to listen to the kid – most of those kids living for many years with the father told they want to continue to stay with the father
- Either in fact the kid was raised by the grandparents of the father and this was obvious by the judge who decided to continue this arrangement granting the custody to the father
If the both parent was available in the large majority of the cases 98-99% the mother got the custody despite sometimes mother with physical problems, with abuses against kids (violence. The law offered, in theory, the equal chances to win the custody but in fact , a very caring father never had any chance to win in front of the “maternal presumption” that was applicable by the jurisprudence.

Start of the reform – the Law 272/2004 to prepare the EU ascension:
Personal relationship of the kid with both parents were introduced in the legislation with the law272/2004.  This  law also introduced the idea that judge should decide based on the best interests of the child. In theory this gave equal changes to both parents to gain the custody of the kid. In practice this was abused by Judges. Still had value in introducing the idea that there is the right of the id to have personal relationship with the non-residential parent

New Laws:
1) New civil code entering in effect on 01.10.2011 allows for parents to agree on shared custody (so called joint physical custody). If both parents agree for such a plan (e.g. 2 weeks and 2 weeks) this would be generally accepted by the judge.  If the parents do not agree there is a “rebuttable presumption for joint legal custody” .  Again the “residence” (where the kid will live)in most of the cases will go to the mother. The judges are very reluctant to give the residence of the kid to father. They will never order shared residence (the law does not allow actually) if there is not a consensus of both parents.  

2) A new law got in effect in 01.10.2013 (Law 257/30.09.213) – it changes several aspects in relation with the divorce (success of ARPCC lobby efforts with the Ministry of Work):
- Introduces in the legislation a definition of the “best interests of the child” – the old law (272/2004 referred to best interests of the child but never explained how to asses them – thus most judges decided that “it is in the best interest of the kid to stay with the mother”. The new law offer some clear rules.
-  The new law also prevents parents to renounce to the custody. This was needed because between 01.10.2011 and 01.10.2013 we had about 50% of the parents going at the divorce trial and telling the judge (told so by lawyers or by the other parent) that they do agree not to have the joint legal custody . Now this is explicit forbidden by the Law 257/30.09.213 (success of my organization – ARPCC). We expect that about 20.000 children will not lose anymore the legal relationship (custody) with the father (most of  those who renounced were fathers)
-  Has clear set of criteria for deciding the residence between the two parents  which does not include the “gender” of the parent:
o The opens of each parent to involve the other parent in the decisions related with the kid (the so called “Californian principle”)
o The openness of the parent to allow the other parent to preserve the personal relation with the other parent
o  The housing situation (e.g. which parent owns a house, how suitable is the house)
o  The history of violence of each parent against the kid
o  The distance between the houses of each parent and the school
We hope this will guide the judges, over time, not to use the “kid goes to mother” invisible criteria. But are pessimistic this would actually significantly change the situation on short and medium term. The “maternal preference” is far to rooted in the minds of the divorce judges.

Mediation and parenting plans:
As of 2013 all the people who goes to Court needs first to go for mediation – it is expected this would help some parents not to enter the court and to write parental plans together with the mediators. Those parental plans are expected to offer the kid more time with the other parent. We do not have numbers how many divorces with kids are solved by mediators. My estimation is that this is about 10-20% no more. ARPCC published a “minimal standard parental plan”, see it here (editable) or here (a filled one)  which many mediators are using as a “structure”.  However the Ministry of Justice did not want to make official the term “parental plan”. This term/idea is used by many parents, lawyers, mediators  and even judges. The official term is called “transaction” or “deal”.

Time spent by child with the parents:
- If parents agree for shared custody this would be between 40-60% – typically this is “one week with mother and one week with father” or “two weeks with father and two weeks with mother and during the two weeks the kids meet the other parent 1-2 times/week + about “half of holidays
- If parents do agree also for joint legal custody (and they mediate or if the non-residential parent has good lawyers,  proves a lot of involvement and meets an open minded judge, he will get probably more than “one week every 14 days” … e.g. he will also get 1-2 days per week to visit the kid for few hours, or in rare cases might be overnights + about “half of holidays
- Otherwise the father is will get “one week every 14 days” + about “half of holidays” or even less holiday time.
Ένα άρθρο του Codin Baldan

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

"Θερίζει" η κατάθλιψη σε νέους και παιδιά - Ποια συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

H κατάθλιψη μπορεί παλαιότερα να αποτελούσε θέμα ταμπού, ωστόσο η κατακόρυφη αύξηση της ψυχικής διαταραχής που εμφανίζεται πλέον και σε παιδιά 10 ετών φέρνει το θέμα στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με το onmed και το iefimerida.gr, περίπου 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχει εκδηλώσει συμπτώματα ψυχικής νόσου και η η αιτία είναι το «τοξικό περιβάλλον» του διαδικτύου, το οποίο πυροδοτεί τον εκφοβισμό, καθώς και άλλες πιέσεις της σύγχρονης ζωής, οι οποίες καλλιεργούν το άγχος.

Συνολικά 4.391 παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω έχουν λάβει θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος ή το στρες την τελευταία πενταετία σε δύο από τα μεγαλύτερα Κέντρα Ψυχικής Υγείας της Βρετανίας. Τα δύο αυτά κέντρα αντιπροσωπεύουν μία μόνο μερίδα του πληθυσμού. Επομένως, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η έλλειψη κινήτρων και η αποχή από ευχάριστες δραστηριότητες οδηγούν το άτομο στην απομόνωση και επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα ποικίλλουν σε κάθε άτομο και μπορεί να εκδηλώνονται με πιο ήπια ή σοβαρή μορφή.
Δείτε ποιες είναι οι 10 βασικές ενδείξεις που υποδεικνύουν καταθλιπτικές τάσεις:

1. Υπερβολικός ύπνος ή αϋπνία
2. Έλλειψη φόβου απέναντι στο θάνατο και τάσεις αυτοκτονίας
3. Κακή διατροφή
4. Απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή
5. Μειωμένα επίπεδα ενέργειας
6. Επίμονη θλίψη
7. Αίσθημα απελπισίας
8. Συχνό κλάμα
9. Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
10. Επίμονος σωματικός πόνος που δεν αντιμετωπίζεται με τα φάρμακα
http://www.creteplus.gr/news/therizei-i-katathlipsi-se-neous-kai-paidia---poia-sumptomata-krououn-ton-kodona-tou-kindunou--78848.html.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Θα ήταν περίεργο να μην υπάρχει κατάθλιψη όταν υπάρχουν τόσα συγκρουσιακά διαζύγια όπου μανάδες δεν αφήνουν τα παιδιά να δουν το μπαμπά παρά τη θέλησή τους? Αντίθετα, ζηλεύουν την αγάπη παιδιού-μπαμπά 

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τι φοβούνται τα παιδιά; Ποιες φοβίες τους δεν πρέπει να μας ανησυχούν

www.sos-sygapa.eu

Κάθε άνθρωπος έχει βιώσει το συναίσθημα του φόβου και αναμφίβολα, είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Ωστόσο, αν το σκεφτούμε πιο ψύχραιμα, θα διαπιστώσουμε ότι ο φόβος είναι ένα αρκετά χρήσιμο συναίσθημα. Είναι ίσως ο σημαντικότερος μηχανισμός διατήρηση στη ζωή, μιας και μας προφυλάσσει από τους κινδύνους.

Πολλές φορές, οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά όταν τα παιδιά τους εκδηλώσουν ξαφνικά φόβο για κάποιο ερέθισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, κάποιοι φόβοι είναι τόσο συχνοί, ώστε είναι «φυσιολογικό» ή ακόμα κι αναμενόμενο για τα παιδιά, στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, να νιώθουν φόβο προς κάποια ερεθίσματα. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, τα φοβικά ερεθίσματα αλλάζουν.

Κατά τη βρεφική ηλικία, το φοβικό συναίσθημα μπορεί να προκληθεί από κάποιον οξύ κρότο ή αν το βρέφος αισθανθεί ότι θα το αφήσουμε να πέσει. Επίσης δεν πρέπει να παραξενευτούμε εάν το μωράκι μας αρχίσει να δυσανασχετεί με τα ξένα πρόσωπα. Μέχρι τον 6ο -7ο μήνα ένα βρέφος δέχεται εύκολα τα ξένα πρόσωπα και δείχνει να διασκεδάζει σε όποια αγκαλιά κι αν βρίσκεται. Ωστόσο, μετά τον 7ο μήνα, ένα βρέφος αρχίζει να προσκολλάται στο μητρικό πρόσωπο και αντιδρά αν βρεθεί με ξένους. Αυτό το «άγχος αποχωρισμού» από τη μητέρα και η εκδήλωση φόβου προς τα ξένα πρόσωπα, είναι απόλυτα αναμενόμενο και μέρος της φυσιολογικής του ανάπτυξης.

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι καταστάσεις που προκαλούν φόβο είναι κυρίως οι καταστάσεις εκείνες που συνδέονται με το άγνωστο και το αναπάντεχο ή καταστάσεις που προκαλούν ανασφάλεια. Σε μικρότερες ηλικίες, οι φόβοι είναι πιο απτοί και συγκεκριμένοι πχ ο γιατρός, τα σκυλιά, τα ύψη, οι ισχυροί θόρυβοι, οι καταιγίδες κι οι αστραπές, η γελοιοποίηση κι η αποτυχία, ενώ όσο το παιδί μεγαλώνει, αυξάνονται οι φόβοι που σχετίζονται με το μυστηριώδες πχ το σκοτάδι, τις σκιές, τα φαντάσματα και τις μάγισσες κ.α. η εκδήλωση τέτοιων φόβων, συνήθως ταλαιπωρούν τους γονείς, μιας και το παιδί δε θα θέλει να κοιμηθεί μόνο του ή να παίξει μόνο του σε ένα δωμάτιο.

Μετά την ηλικία των επτά ετών, οι φόβοι αυτοί μειώνονται αισθητά και στο δέκατο έτος σχεδόν εξαφανίζονται. Μετά το δέκατο έτος, οι φόβοι πια γίνονται πιο ρεαλιστικοί και συνδέονται με θέματα που αφορούν στην κοινωνική ζωή, όπως οι σχέσεις με τους συνομηλίκους και η σχολική επιτυχία.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Όπως προείπαμε, οι φόβοι δεν είναι μόνο προστατευτικοί, αλλά πολλές φορές αποτελούν δείκτη της ομαλής ανάπτυξης του παιδιού όπως πχ όταν μετά το 1ο έτος ο φόβος για τα ξένα πρόσωπα αρχίζει να υποχωρεί, καταλαβαίνουμε ότι το βρέφος προχωρά σε ένα ανώτερο επίπεδο γνωστικής ανάπτυξης. Μπορεί οι διάφοροι φόβοι να μας ταράζουν και να μας αναστατώνουν, αλλά είναι αναπόφευκτα μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Τις περισσότερες φορές είναι παροδικοί, ενώ συνήθως δεν εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. 

www.sos-sygapa.eu

http://www.radiokalloni.gr/archives/169556 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Aγωγή κατά του Κώστα Μπακογιάννη γιατί δεν πληρώνει διατροφή στην (11μηνη) κόρη του. Η μητέρα στρέφεται και κατά της (γιαγιάς) Ντόρας

PRESS-GR ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Συζητείται (την Τετάρτη) αγωγή κατά του Κώστα Μπακογιάννη γιατί δεν πληρώνει διατροφή στην (11μηνη) κόρη του. Η μητέρα στρέφεται και κατά της (γιαγιάς) Ντόρας...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο.
ΜΟΝΟ στο PRESS-GR.

Μια απίστευτη ιστορία πρόκειται να αρχίσει να εκτυλίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Press-gr, κατά τις επόμενες ημέρες.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου πρόκειται να συζητηθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του (δημάρχου Καρπενησίου) Κώστα Μπακογιάννη.
Η αίτηση έχει κατατεθεί από την μητέρα ενός 11μηνου κοριτσιού,  το οποίο έχει αποκτήσει ο κ. Μπακογιάννης εκτός γάμου και έχει μεν αναγνωρίσει αλλά υπάρχει θέμα με την διατροφή.
Όπως προκύπτει, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο ύψος της διατροφής καθώς ο κ. Μπακογιάννης επικαλούμενος τις χαμηλές αποδοχές που έχει ως δήμαρχος δέχεται να δίνει μόνο ένα μικρό ποσό μηνιαίως.
Η πλευρά της μητέρας όμως, στο κείμενο της αίτησης, φέρεται ότι προσάπτει και γενικότερη αδιαφορία του Κ. Μπακογιάννη απέναντι στο παιδί από την ημερομηνία της γέννησής του.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η πλευρά της μητέρας, με την αίτηση της, στρέφεται και κατά της μητέρας του κ. Μπακογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ως γιαγιά έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρει για τη διατροφή και τα έξοδα ανατροφής του παιδιού.
Είναι προφανές ότι αυτή είναι η αρχή μιας έντονης δικαστικής διαμάχης(καθώς αναμένεται να ακολουθήσει η συζήτηση της κύριας αγωγής) που δεν περιορίζεται σε ένα αυστηρό "οικογενειακό" θέμα λόγω του δημόσιου ρόλου που έχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά του κ. Μπακογιάννη αλλά και την άλλη καθώς οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η μητέρα είναι και αυτή πολιτικό πρόσωπο: Θήτευσε σύμβουλος της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια ήταν ανώτερο κομματικό στέλεχος και  υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία... 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Journalistes supportent la cause des peres. Δημοσιογράφοι υποστηρίζουν τον αγώνα των μπαμπάδων

Journalistes supportent la cause des peres!!!!!
Le lien suivant fourni par Jeremy Swanson comprends une video dans laquelle les journalistes a la television supportait hier le mouvement des peres. 
Χθες, οι δημοσιογράφοι τηλεόρασης του Καναδά, υποστήριξαν τον πατρικό αγώνα. Συγχρόνως διακωμωδούν και ξεφτιλίζουν τις φεμινίστριες. Δέστε το βίντεο :
http://www.sunnewsnetwork.ca/video/men's-issues-event-under-fire/3168053588001
ils ridiculisent également les feministes radicales qu'on voit dans le video.
Un rare exemple de gens intelligents qui comprennent la situation (finalement). !!!!!!
ΔΕΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Men's issues event under fire:

Marissa Semkiw reports on a controversial event that took place at Ryerson University addressing men's issues and rights.
http://www.sunnewsnetwork.ca/video/men's-issues-event-under-fire/3168053588001

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μπλοκάρονται οι γονικές παροχές όταν οι γονείς χρωστάνε

Μπλοκάρονται οι γονικές παροχές όταν οι γονείς χρωστάνε

2FE37C3FEA90001F6039CBBEE575FBC8Η εφορία βάζει «φρένο» σε μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές όταν πρόκειται για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, ένας γονιός που χρωστά για να μεταβιβάσει το ακίνητό του στο παιδί του θα πρέπει να βάλει υποθήκη είτε το συγκεκριμένο ακίνητο είτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ώστε ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους συμβολαιογράφους όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι πωλητές ακινήτων θα προσέρχονται την εφορία προκειμένου να υποβάλουν δήλωση φόρου υπεραξίας.
Οσον αφορά στη μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν χρέη στο κράτος με το σκεπτικό ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μεταβίβαση η αποφυγή αποπληρωμής του χρέους.
Ετσι, σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, δεν προχωρά η κατάρτιση συμβολαίου μεταβίβασης αν ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη κάποιο περιουσιακό του στοιχείο
Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014  ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.
Ειδικότερα, με το άρθρο 3 της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προβλέπεται ότι: «σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης».
Συνεχίζεται το αλαλούμ με το φόρο υπεραξίας
Για το φόρο υπεραξίας ακινήτων η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση που θα υποβάλει ο πωλητής του ακινήτου και στη συνέχεια θα βεβαιώνει το φόρο που προκύπτει. Στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.
Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία  θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις, με στόχο ο προσδιορισμός της να γίνεται  με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ http://www.judex.gr/?p=10078